Energiecluster

Het hart van ons bedrijf is de energie(opwekking). Gedreven door de noodzaak om energiekosten beheersbaar te maken, hebben we met vier buren de krachten gebundeld in een energiecluster. HB-Energy is een op zich staande BV aan de Hooghe Beer in Honselersdijk. Hiertoe behoort een warmteopslagtank en een gebouw waarin vier Rolls-Royce WKK’s (Warmte Kracht Koppeling) en twee ketels staan opgesteld. De WKK’s dekken voor 95% de warmtebehoefte, de overige 5% komt van de ketels.

Van der Drift Roses maakt vooralsnog als enige in de energiecluster gebruik van intensieve assimilatiebelichting. De stroom die overblijft, wordt grotendeels verkocht op de langere termijn stroommarkt (OTC). Het overige deel wordt verkocht via de daghandelmarkt voor stroom (APX) of via de onbalans. Met onze buren hebben we een totale oppervlakte van een ruim 26 hectare. Zodoende genieten ook wij van de voordelen van grootschalige bedrijven.

De kas is uitgevoerd met luchtbehandelingskasten, waardoor we Het Nieuwe Telen kunnen toepassen. 

NATURE'S HEAT

Wij zijn trots partner van ”Nature’s Heat”. In de kassen is warmte nodig voor de planten die er groeien. Voorheen kwam de warmte van een CV-installatie of een WKK- installatie, waarbij gas wordt verbrand en omgezet in warmte. Deze warmte gaat de kas in. Dit is echter een vrij dure oplossing. Daarbij kent de energiemarkt de laatste jaren grote schommelingen, wat ongunstig is voor de stabiliteit van tuinbouwbedrijven.